La casa de Melvino

La casa de melvino

Search

TIPS 

Neem ik de yellow cab of Uber? Of de Metro? Creditcard verplicht? Vergeet ESTA niet! Voorpret gaat al flink kriebelen. Geniet vast mee met deze 7x checklist tips!

7X HANDIGE CHECKLIST TIPS

De checklist tips voor New York - taxi of OV nemen - ESTA aanvragen - Creditcard mee - lees ze allemaal voordat je naat New York gaat - Mels Feestje en new York

#1. Esta visum verplicht minimaal 3 dagen voor vertrek online aanvragen voor $14. 

De ESTA (Electronic System for Travel Authorisation) is een online formulier dat je verplicht nodig hebt voor je reis naar New York. Dit zijn aangescherpte veiligheidseisen.

Vraag je Esta hier online aan. Voor $14 kan dat met je creditcard of PayPal.

Je kan het zonder creditcard aanvragen maar dan betaal je er E25 voor.

#2. Neem altijd je creditcard mee.

Zo moet je soms je creditcard vooraf al afgeven bij restaurants en krijg je pas terug bij betaling. Je kan de creditcard gerust overhandigen, maar nooit je pincode afgeven natuurlijk. Je kan ook een ander restaurant opzoeken als je je creditcard niet wilt afgeven, maar weet dat het normaal is. Ook in Hotels vragen ze je om je creditcard.

Je betaalpas werkt ook in New York (vergeet niet te activeren voor buitenland). Betaalpassen zijn te gebruiken bij alle geldautomaten (ATM, kies ‘withdrawel from checking’) en ook in steeds meer winkels en restaurants is het mogelijk om hiermee te betalen. 

#3. Expensive!

Ik ben op de drankkaart van verschillende hippe restaurants nog geen ‘wine by the glass’ onder de $10 tegen gekomen. Zo langzamerhand raak ik er al aan gewend. En vind ik een glas zo rond de $12 prima. dat zou nu E11 zijn, hopelijk gaat het met de koers wat beter aankomende maanden. Reken hier je Dollars naar Euros om. Handig om vast een wisselkoers app op je telefoon te installeren. Ook al zijn de prijzen nu bijna gelijk. Oja, er komt ook nog tax (17%)  en soms tip (15/20%) extra bovenop.

#4. Richtlijnen voor het geven van fooi.

  • Bediend worden in een restaurant: De meeste mensen geven tussen de 15% & 20% fooi (Een serveerster verdiend gemiddeld € 5 per uur)
  • Bij sommige restaurants staat de fooi (‘gratuity’) al op de bon, dan hoef je niet nog eens extra een fooi erbij te geven.
  • Drinken aan de bar bestellen of aan de bar zitten: $ 1 per drankje.
  • In de taxi 10-15% fooi met een minimum van $ 1. (voordeel van Uber; tip zit al in de prijs, je kan later online ook tip geven)
  • Soms kom je gratuity free tegen (service & tip inbegrepen)

#5. Uber & gele taxi’s.

Taxi’s zijn goed betaalbaar. Een ritje in een echte gele Taxi hoort er natuurlijk bij. Maar mijn Uber app gaat ook gewoon mee (ook weer gekoppeld aan die creditcard). Binnen 5 minuten heb je een Taxi en je weet ook al vooraf wat de prijs zal zijn. Je Uber account is gekoppeld aan je creditcard, je hoeft dus geen cash geld bij je te hebben. Je ziet van te voren ook wat je kwijt bent per rit, en waar je taxi is.

Tijdens spits uren (lijkt soms wel de gehele dag..) ben je meer kwijt. Maar de taxi’s blijven voordeliger dan in Amsterdam. Handy!

#6. Bestel online je metro card minimaal 3 dagen voor je vertrekdatum.

Om snel op een andere bestemming te komen is een Taxi zeker handig, maar een Metro is vaak nog sneller. De Metro ’trains’  zijn snel, veilig (na 23:00 uur is Taxi een beter plan) en gemakkelijk. De New York Metro ‘Subway’ rijdt 24 uur per dag, 7 dagen per week, het hele jaar rond. Met een MetroCard kost een enkele rit $ 2.75, maakt niet uit waar je binnen New York heen gaat.

De Metrokaart kan je ook gewoon op het station kopen. Extra tip: check af en toe naast de poortjes het saldo op je kaart, scheelt zuchtende New Yorkers achter je in de rij. Download hier je Subway map. En bestel hier online je Metrokaarten.

#7. Vervoer van het Airport naar je hotel. 

Met een taxi ben je gemiddeld $70 kwijt, maar heb je wel de taxirit van je leven! Ga wel gewoon naar de officiële taxistandplaats en nooit (waar dan ook) ga je met een rondlopend taxi mannetje mee. Die lichten je gegarandeerd op.

Je kan ook met het ov. Lees hier al je mogelijkheden over vervoer van het vliegveld naar je hotel. Trouwens een hele vette NY site. 

Via Friends & Bloggers verzamel ik de NYC pareltjes. Natuurlijk is er ook erg veel te vinden via Pinterest. Deze links heb ik gebruikt voor mijn tips: Deze gratis tips, 17 dingenNYC Hotspotspraktische informatie New York en MadaboutNY

2 reacties

    1. Leuk! Ja super veel zin in! Volgende bericht wordt een Brooklyn tocht(je). Of de happy hours.. er is zo veel te doen! (Belangrijkste natuurlijk blijft de marathon..)