Albóndigas con salsa

"8 makkelijke tapas - Albóndigas con salsa. Spaanse heerlijk gekruide gehaktballetjes in een pittige tomatensaus. Afgeblust met rode wijn wat een geweldige smaak geeft - voor op de tapas tafel - Mels Feestje"

De bekendste Spaanse gehaktballetjes in een pittige tomatensaus

Albondigas con salsa de bekendste Spaanse gehaktballetjes in een pittige tomatensaus Een tapas die hoort op jouw tapasmenu op jouw tapasfeestje Mels Feestje"
Albondigas con salsa de bekendste Spaanse gehaktballetjes in een pittige tomatensaus Een tapas die wij hadden op ons tapas buffet.

Albóndigas con salsa, de bekendste Spaanse gehaktballetjes in een pittige tomatensaus.

Een tapas die hoort op jouw tapasmenu op jouw tapasfeestje. Of op een borrel, als voorgerecht met een lekkere Spaanse wijn, als hoofdgerecht met rijst of pasta, ze doen het overal eigenlijk wel goed. Lekker stukje stokbrood erbij om in die geweldige saus te dippen, en genieten maar! De saus is extra lekker omdat hier rode wijn doorheen gaat. De gehaktballen zijn lekker kruidig en echt niet moeilijk om te maken. Ik gebruik gewoon ontvelde tomaten uit blik, dat scheelt al een boel werk.

Heb je een feestje? Maak deze ballen 1 dag van tevoren, het draaien van de ballen vind ik altijd weer tegen vallen. Je bewaart ze goed afgedekt in de koelkast en op het feest zelf warm je ze in 15 minuutjes op. Regelmatig even roeren. Tegelijkertijd maak je je stokbrood klaar. Bieslook over de gehaktballen als laatste versiering en je bent klaar. 

De INGREDIËNTEN voor 60 Spaanse gehaktballen 

  • 1 kilo gemengd gehakt
  • 3 eieren
  • 6 el paneermeel
  • Bloem
  • 6  teentjes knoflook (2 in ballen, 4 in saus)
  • 2 uien (1 in ballen, 1 in saus)
  • 4 takjes bladpeterselie, fijn gesneden
  • Provinciaanse of Italiaanse kruiden
  • Paprikapoeder
  • Sambal
  • Maggi en Ketjap
  • Olijfolie / boter
  • Laurier
  • 2 wortels
  • 3 blikken ontvelde tomaten 400 gr per blik
  • Rode wijn
  • 200 ml kippenbouillon
  • Handje basterd suiker
""Pinterest plaatje - 8 makkelijke tapas_ Albóndigas con salsa. Spaanse heerlijk gekruide gehaktballetjes in een pittige tomatensaus. Afgeblust met rode wijn - Tapasfeestje - Mels Feestje""

Zo maak je Albóndigas con salsa

Stap 1: Begin met het kruiden en rollen van de ballen

Maak het gehakt aan met het ei en het paneermeel. Doe er de heel fijn gesneden knoflook (2 teentjes), de heel fijn gesneden ui, de provenance (of Italiaanse) kruiden mix (4 eetlepels), maggi (3 scheuten), peper/zout op eigen smaak, en de gesneden peterselie (takjes met de blaadjes) en een flinke theelepel sambal bij. Kneed lekker goed door met je handen.

Maak noot grote balletjes. Laat ze 30 minuten wat steviger worden in de koelkast. Je kan ze natuurlijk ook gelijk bakken, maar dan zijn ze wat plakkerig.  Haal ze uit de koelkast en haal ze dan lichtjes door bloem.

Stap 2: Bak de ballen en maak de saus

Bak de gehaktballen goudbruin in flink wat echte boter met een scheutje olie. Door de grote hoeveelheid bak je de ballen in etappes. Pak een grote pan waar je ze uiteindelijk allemaal in bewaard en ook tijdens je feestje in opwarmt. Bak je ballen in 7 min rond om lekker bruin. Als alle ballen zijn aangebakken ga je in dezelfde pan waar je de ballen in hebt gebakken verder met de saus. In de andere grote pan zitten nog de ballen. Daar gaat later de saus zo overheen. 

Fruit de grof gesneden ui en grof gesneden knoflook toe in de pan. Zit er nog genoeg boter / olie in om in te bakken? Anders doe je er wat extra bij. Fruit zachtjes tot de uitjes heel lichtbruin zijn. Doe er de in stukken gesneden wortel bij en fruit mee.  Ook de laurierblaadjes doe je erbij. Zet het vuur iets hoger zodat de pan goed heet is en blus dan af met flink wat rode wijn. Alle groenten moeten net onder staan. Laat dan tot de helft inkoken en voeg dan de bouillon, de inhoud van de 3 blikken ontvelde tomaten, 2 theelepels sambal en 3 scheuten Ketjap Manis toe. Plus een handje bruine suiker, paprikapoeder, zout en peper.  

Laat het geheel 15 minuten lekker door sudderen tot de tomaten zacht zijn. Beetje roeren. Haal de pan van het vuur om het wat te laten afkoelen. Dan de blender er doorheen om mooi egaal en zacht te maken (laurier blaadje eruit halen). Giet de saus bij de ballen. Mix het voorzichtig wat door elkaar en proef een paar balletjes voor. Wijntje erbij & genieten maar!

Op een mooi Tapas Feest! Comida buena = lekker eten!

Liefs, Melanie 👩🏼‍🍳

🛒 Shop the look! Kijk ook even op mijn Tapas Schalen pagina 🛒 

Voor nog meer tapas inspiratie kijk op mijn tapas Pinterest bord

Meer Tapas inspiratie opdoen? Klik hier voor 8x tapas recepten voor op jouw tapasfeestje

Warm weer dit weekend! Dat schreeuwt om Spaanse tapas. Of je geeft een Tapasfeestje? 8x makkelijke tapas - Een handig overzicht met leuke recepten om jouw tapasfeestje tot een succes te maken - Hartige Spaanse plank - bruchetta - pil pil - albondigas - tortilla - kip met spek - tomaat mozzarella - salades - Mels Feestje en Feest hapje "

Nog meer leuke berichten!

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *