Heerlijke combinatie vegetarische kikkererwt kroketjes met een romige mosterdsaus & een mooie krachtige rode wijn
Wat voor een vegetarisch hapje combineer je bij een mooie rode wijn? Een kikkererwt kroket! Of Kikkererwt bitterbal, dat kan ook. Of allebei zoals wij gisteravond hebben gedaan. Zo af en toe houden wij met vrienden een wijnavond. Ieder koopt 2 mooie wijnen en bedenkt daar een mooi bijpassend vegetarisch hapje bij. De volgorde is champagne, wit, rood en dessertwijn. Wij hadden de champagne en de rode wijn.
Bij de champagne is de traditie oesters (wel vis dus). En wij hadden er ook blini’s met gerookte zalm bij. Dat is gewoon een voorgebakken poffertje van de supermarkt ☺️. Met daarop een mengsel van crème fresh, mierikswortel en een beetje peper. Op de crème fresh gaat de gerookte zalm, lekker rijkelijk.
De rode wijn is altijd de lastigste om te combineren met een vegetarisch gerecht vind ik. Vorige keer hadden we bij de rode een paddenstoelenrisotto op een amuselepel. Was echt zo lekker! Vincent kan goed koken. Er zijn toen mooie foto’s gemaakt, die wachten nog steeds op een mooie post hierover.
Maar nu. De vegetarische kikkererwt kroketten & bitterballen!
Wij hadden een wijnproeverij bij Vigh in Haarlem en daar waren ze, de kikkererwt kroketten. Bij een rode wijn. Zij hadden ze bij de Sligro gehaald. Nu hebben mijn schoonouders een Makro pas. Dus wij hop naar de Makro! Is tenslotte ook een horeca groothandel. Ja ik houd toch wel van makkelijk. Wat blijkt, geen kikkererwt kroket te vinden. Wel groenten en kaas kroketten, maar dat is toch anders. Zit niks anders op dan zelf aan de slag te gaan! Stiekem ook wel erg leuk.
Na het samenvoegen van 4 recepten, 3 dagen lang proeven en blijven verbeteren, is hier het aller lekkerste kikkererwten kroketten recept ever! Met een zachte romige mosterdsaus. Want een sausje hoort er toch echt bij. Maar ook weer niet te sterk want de smaak van de wijn blijft het allerbelangrijkste.
INGREDIËNTEN
- Blikje kikkererwten rond de 300 gram
- Slagroom
- 1/2 Zoete ui
- 2 teentjes knoflook
- Gruyère kaas
- Blauwe kaas
- Peterselie
- Bloem
- 2 Eieren
- Paneermeel
- Mayonnaise
- Mosterd
RECEPT KIKKERERWT KROKET & BITTERBAL
Stap #1. Kikkererwten ragout
- Laat de kikkererwten uitlekken.
- Pureer de kikkererwten met 50 ml slagroom + 1/4 zoete ui + 2 teentjes knoflook. Voor ongeveer 30 seconden.
- Hak de peterselie fijn (ik had 4 losse bosjes) en pureer ook even mee. Je wilt het groen niet helemaal mee pureren, het wordt een mengsel met groene puntjes.
- Je hebt nog 1/4 zoete ui, snijd deze in hele kleine stukjes. Je wilt nog een klein beetje structuur hebben in je kroket.
- Doe dit ook met de Gruyère kaas (1/4 van stuk kaas) en blauwe kaas (1/2). Maak er hele kleine blokjes van.
- Meng de klein gesneden stukjes ui & kaas door het mengsel heen.
- Voeg flink wat zout & peper toe.
- Laat het nu een paar uur, of de hele nacht dikker en steviger worden in de koelkast.
Volgende stappen
- Zet alles klaar. Dat betekend 3 borden: Bord 1 –> bloem. Bord 2 –> 2 geklutste eieren. Bord 3 –> Paneermeel met klein gesneden peterselie. Bij elk bord ook 2 lepels.
- Haal de kikkererwten ragout uit de koelkast
- Pak de lepel bij de bloem en neem een schep van de kikkererwten ragout. Het is even oefenen, maar probeer met de lepels een vorm van een kroket te krijgen en te rollen in de bloem. Voorzichtig want je wilt niet dat het uit elkaar valt.
- Vorm de kroket voorzichtig bij in je hand.
- Laat de kroket in het eimengsel glijden. En met de 2 lepels rol je de kroket voorzichtig om. Of je drapeert het eigeel erover heen.
- Met de eimengsel lepels leg je de kroket in het paneermeel. En met je paneermeel lepels zorg je dat overal een goede laag paneermeel op zit. Je kan een beetje met je vingers helpen drukken.
- Een bitterbal is hetzelfde principe, maar dan maak je een balletje. Is een stuk makkelijker!
- Leg al je kroketten en bitterballen op een schaal in de koelkast.
- Is het bitterballen / kroketten tijd? Zet je frituurpan aan (190 graden). Laat lekker heet worden, zo krijgen ze een goed knapperig korstje.
- De kikkererwt kroketten & bitterballen gaan voor 2 minuten in de frituurpan.
Recept romige zachte mosterdsaus
Bij kroketten en bitterballen hoort een saus. Vooraf was een kleine discussie of het de smaak van de wijn niet zou overheersen. Maar dit recept zorgt juist voor een optimale beleving van de rode wijn. Wij hadden een krachtige Bordeaux.
Het recept is heel simpel
Je neemt een paar flinke klodders mayonaise + 1 schep mosterd + scheut slagroom + klein beetje peper. Flink romig mengen en in de koelkast naast de kikkererwt kroketten & bitterballen bewaren.
Als je alles gaat opdienen doe je het in een leuk bakje met een klein lepeltje. En genieten maar!
? Mocht je er echt een mooie wijn avond van willen maken, dan kan ik je deze Tokara Director’s Reserve 2013 aanraden. Tokara is een van de allerbeste wijnhuizen van Zuid-Afrika. Je proeft kersen, bramen en cassis met cederhout. Zonnig en klassiek!?
Laat je het mij weten als je ze geproefd hebt bij een mooi glas wijn? Ik zeg alvast Proost ? Op een mooie wijn avond!
Liefs, Melanie ???
Kijk verder voor meer vegetarische (vis) gerechten voor bij bubbels & wijn
http://melsfeestje.nl/bbq-zalm-verse-koriander/
? Shop the look! Mooie glazen & Amuse setje ?
Onze favoriete wijnglas, de Riedel. We hebben nu al een aardige verzameling. Ze zijn niet goedkoop, maar de wijn smaakt er echt beter door. Deze zijn speciaal voor Bordeaux wijnen ontwikkeld. Mooi cadeau om te geven & om te krijgen. Of om gewoon in te investeren. Klik hier op mijn affiliate link, je gaat dan naar de Riedel pagina van Fonq.
Wij hebben denk ik 7 verschillende soorten houten planken. En houten serveerlanken. Ik ben er dol op! ik serveer er borrelhapjes op of ik gebruik het als onderzetter voor de glazen wijn. Ik heb er zomaar eentje uitgekozen bij Cook&Go. Deze van Rudolph’s Bakery is nog geen 14 Euro. Klik hier op mijn affiliate link om gelijk naar de pagina van Cook&Go te gaan.
Wat een leuke amuselepels zijn dit he. Ik vind het echte Bitterbal amuselepels. Zijn een beetje traanvormig. Je legt de zelfgemaakte bitterballen in de ronding. Je pakt je bitterbal amuselepel en kan er zelf wat saus bij doen om te dippen. Deze koop je bij Bol.com. Klik hier via mijn affiliate link naar de pagina van de amuselepels.
Heerlijke kroket!
Ik ben een echte vleeseter en had vooraf de nodige scepsis bij de ‘mosterdsaus’ in combinatie met de wijn.
Na het eten van dit smakelijke hapje was deze scepsis als sneeuw voor de zon verdwenen!
Een heerlijke combinatie en voor de vegetariër (en dus ook de vleeseter) het ideale hapje bij een krachtige rode (bordeaux) wijn.
Top!
Bedankt voor je reactie, leuk! Jazeker, ook voor een vleeseter is het een heerlijk hapje. Ook gewoon als borrelhap of op een verjaardag. Mooie toevoeging 🙂
Mel, het was een topavond! Erg mooie wijnen en wederom erg gezellig! Voor herhaling vatbaar! En de mosterdsaus was idd juist erg passend bij de rode wijn :-). En de kroketjes waren echt heerlijk. Super dat je aan de vegetariër hebt gedacht.
En Tokara zeker een mooi wijnhuis. We hebben daar nog geluncht toen we in ZA waren. Ik wil weer terug! 🙂
Dank je Paul! Ja was zeker gezellig, snel weer 🙂 Met een Tokara wijn? Weet je nog wat je daarbij gegeten hebt? Groetjes aan Liesbeth!
Oh en ik moet eerst accepteren voordat je bericht zichtbaar wordt, vandaar dat het even duurt. Ik zal het er gelijk bij vertellen.
Mel, het was een topavond! Mooie wijnen en wederom erg gezellig. Voor herhaling vatbaar.De mosterdsaus was ook erg passend bij de rode wijn :-). En de kroketjes waren echt superlekker!
Tokara is zeker een heel erg mooi wijnhuis! Wij hebben daar nog geluncht toen we in ZA waren begin dit jaar. Heel erg mooi daar!
Ja zeker met een Tokara wijn, de lunch is de smoes, je komt voor de wijn haha. Lies had een Sav Blanc en ik een Shiraz weet ik nog. Lunch was geloof ik vis met salade.
Groetjes terug!