Maak van je BBQ menu een marinade feestje
Wat moet je allemaal in huis halen voor die gezellige BBQ?
Je wilt het goedkoop houden, maar wel genieten met lekkere stukken vlees en bijgerechten. De tip: zelf marineren. Het geeft een eigen heerlijke smaak en je proeft de liefde die erin zit. Als je voor gemarineerd BBQ vlees koopt, is het vaak te zout en het verbrandt sneller.
Door alles zelf te marineren en te bereiden geef je je BBQ een eigen smaak mee. Iedereen zal ervan genieten en je recept willen hebben. Het is allemaal zo gepiept en scheelt veel geld aan dure biefstukken. Dit geldt niet voor spareribs. Deze zijn eigenlijk altijd precies goed gemarineerd door de supermarkt. En hiervan vind ik de verbrande stukjes stiekem ook erg lekker.
Deze onderstaande beschreven marinades zijn een recept van mijn moeder, aangescherpt door mijn vader tot perfectie. Je kan gelijk op de link klikken om bij het marinade recept te komen, of je doorloopt het hele menu.
Doordat wij een Gas BBQ / Buitenkeuken hebben, kunnen we langzaam genieten van de BBQ gerechten. Dit omdat je zelf betaald wanneer de BBQ aanstaat. Hier meer voordelen van een buitenkeuken. We zijn gestart met een zelf gedraaide koriander hamburger. Daarna gepeuzeld aan een gegrilde kip met een stukje mais. Als de kip was gezakt ging de gas BBQ weer aan voor de spareribs samen met gegrilde truffel asperges. De ena laatste gang waren schouderkarbonades met cheddar koriander krielaardappeltjes. En als toetje heerlijke zoete gegrilde ananas.
Deze gerechten staan er op je BBQ menu
- #1. Hamburger gemarineerd met ui, knoflook, sambal, verse koriander en cheddar op een Italiaanse bol
- #2. Kip gemarineerd in mosterd, knoflook en citroen
- #3. Mexicaanse BBQ maiskolven
- #4. Spareribs. Al kant en klaar, zo hup op de BBQ
- #5. Gegrilde asperges gemarineerd in de truffel olie en zout
- #6. Schouderkarbonade gemarineerd in de ketjap en sambal marinade
- #7. Krielaardappel gemarineerd met cheddar, verse koriander en Italiaanse kruiden
- #8. Toetje van gegrilde ananas gemarineerd in honing, bruine suiker en kaneel met slagroom
Afgelopen zondag was het mooi weer en kwamen mijn broertje & schoonzusje gezellig langs. ’s Ochtends boodschappen gehaald, met als missie, met voordelig vlees de lekkerste BBQ Recepten maken. Daarna lekker met de handen in alle marinades en de hamburgers maken. Alles de koelkast in. Bubbels, wijn & bier koud zetten en feestje kan beginnen!
Om 16:00 uur eerst een toost omdat ze wat leuks te vertellen hadden. En een half uurtje later de gas BBQ (ja, dit is een gas BBQ en yep ik ben mega fan) aan en een overheerlijke hamburger erop.
#1. Hamburger met ui, knoflook, sambal, verse koriander en gesmolten cheddar kaas op een Italiaanse bol
Vooraf beginnen met een heerlijke vette sappige hamburger is altijd een goed begin. De stukjes groen van de verse koriander en de stukjes ui & knoflook geven aan dat de hamburger zelf gemarineerd is. Dat zie je en dat proef je. Elk soort verse groene kruiden doet het goed. Je kan in plaats van sambal natuurlijk ook stukjes verse peper erin doen voor de kleur sensatie.
Voor 4 dikke vette hamburgers heb je nodig
- 500 gram rundergehakt
- 1/2 zakje hamburger kruiden
- Klein beetje extra paneermeel
- 1 ei
- 3 tenen knoflook in kleine stukjes
- 1/3 van een (rood) uitje in stukjes en wat los voor erover
- 3 flinke scheuten Ketjap
- Paprikapoeder (flink wat)
- Kerrie poeder (flink wat)
- Knoflook en uienpoeder (flink wat)
- Italiaanse kruiden mix
- Verse groene kruiden (bijvoorbeeld koriander)
- Theelepel sambal (of kleine stukjes verse rode peper)
- 4 plakken Cheddar kaas
- 4 grote Italiaanse bollen
- Beetje sla
- Pittige rode saus (mayonaise, ketchup, puntje sambal, kuipje koffiemelk, paprikapoeder & peper)
Ingrediënten in een grote bak en lekker die marinade door de hamburgers heen kneden met je schone handen. Dan 4 dikke vette hamburgers vormen en in de koelkast bewaren tot dat je de gas BBQ aanzet.
Het is 16:30 uur en de gas BBQ gaat aan, de dikke vette hamburgers mogen erop. Vincent heeft het beheer over de BBQ en ik over de marinades. Erg prettig geregeld. Hamburgers beetje dicht schroeien en echte gril markers erop kweken. Dan wat lager en de hamburgers gaar laten worden. Op het laatste leg je ze boven op de gril met een plak cheddar erop. Is de kaas gesmolten dan zijn de gemarineerde hamburgers klaar. Saus op het broodje doen, beetje sla, de hamburger met gesmolten cheddar erop, nog meer saus en wat uitjes. Smullen maar!
Heb je een verjaardagsfeestje of babyshower, dan kan je ook de mini hamburgers maken. Ook altijd een succes.
#2. BBQ Kip met mosterd, knoflook en citroen
Vroeger aten wij iedere week wel kip. Kip gemarineerd met mosterd, knoflook & citroen. Uit de oven, in de pan of op de BBQ. De mosterd in combinatie met het velletje van de kip, dat maakt het krokant met een extra lekkere bite. Water loopt ervan in de mond! Lekker al die stukjes knoflook en vette mosterd onder dat velletje en laat dat vuur maar zijn best doen.
Voor 4 knapperige smaakvolle kippenpoten heb je nodig
- 4 kippenpoten
- flinke klodders mosterd
- 3 tenen knoflook in kleine stukjes
- 3 flinke scheuten olie
- zout & peper
- Kerrie poeder
- Italiaanse kruidenmix
- 1/2 uitgeknepen citroen sap
Dan alles lekker met die handen kneden. Even dat velletje een beetje los peuteren van die kippenpoot, en juist onder dat velletje die heerlijke knoflook-mosterd-citroen-marinade smeren. En velletje weer terug plaatsen. In de koelkast die mosterd citroen knoflook marinade lekker in de kippenpoten laten intrekken.
Let wel het zijn rauwe kippenpoten. Deze gaan wel zo een 20 minuten op de gas BBQ.
#3. Gemarineerde mais op de BBQ
Heerlijk bij een BBQ kippenpoot vind ik mais op de BBQ. Ik ben sowieso gek op mais van de BBQ, met extra veel (Mexicaanse) boter. Zie ook de mais als bijgerecht bij mijn bericht met Mexicaanse verjaardagshapjes, daar hoort natuurlijk ook mais bij. Eerst de mais 10 minuten voorkoken. Je kan ze afgegoten in de pan laten tot dat je ze op de BBQ gooit.
Je kan ze laten grillen en dan boter en allerlei kruiden erop doen. Of laten opwarmen in een aluminiumfolie. Groot vel aluminium folie, daar de mais in, dan een flinke schep echte boter, wat zout en andere kruiden. Ik had nu Italiaanse kruiden mix & knoflook poeder. Jammie! Een pakketje maken en in 4 minuten warm laten worden.
#5. Gegrilde groene asperges gemarineerd in de truffelolie, knoflookpoeder en zout (als bijgerecht bij de #4. Spareribs)
De titel zegt het al. Groene asperges, hier snijd je het kontje van af. Leg op een bord en besprenkel de groene asperges met truffel olie. Gewone olie kan natuurlijk ook. Lekker wat knoflookpoeder zout erover heen. BBQ aanzetten en lekker grillen. Die gril strepen zien er zo mooi uit en het smaakt ook super. Zo een leuk en snel klaar BBQ bijgerecht is dit. De marinade / dressing kan je na het grillen er nog wat overheen druppelen. Zonde om weg te gooien! eet de gegrilde groene asperges als bijgerecht bij de spareribs! De spareribs zijn al voor gemarineerd, dus deze krijgen geen apart hoofdstuk.
#6. Schouderkarbonades in een marinade van ketjap, sambal, knoflook en kruiden
Gemarineerde schouderkarbonades zijn hier in huis altijd een groot succes. Zijn goed voor de portemonnee, het is namelijk hartstikke goedkoop vlees. Plus ze zijn echt zo lekker, smaakvol en een beetje vettig. En met deze marinade zijn ze ook een groot succes op je BBQ feestje.
Voor 4 sappige schouderkarbonades heb je nodig
- 4 schouderkarbonade
- 5 Scheuten ketjap
- Flinke theelepel sambal
- 3 tenen knoflook in kleine stukjes
- Paprikapoeder (flink wat)
- Kerriepoeder (flink wat)
- Knoflookpoeder
- Beetje Italiaanse kruiden
- 3 eetlepels olie
Ik marineer vaak gewoon in de plastic bak waar ze in zitten. Trek het zwarte stukje papier eruit en marineer in de meegeleverde bak. Je gooit alle ingrediënten in de bak en marineren zodat alles bedekt is. Je laat het in de koelkast lekker intrekken. Lekker als bijgerecht bij de BBQ schouderkarbonades zijn gemarineerde kriel aardappeltjes met gesmolten cheddar kaas.
#7. Krielaardappel gemarineerd met cheddar, verse koriander en Italiaanse kruiden
Cheddar & koriander is een hemelse samenstelling. Op de tortilla chips is het een bekende combinatie. Dus ik dacht, waarom niet op krielaardappeltjes. En ja hoor, ook met een aardappel is cheddar & koriander hemels! Eerst kook je de krielaardappel voor 10 minuten. Dan maak je samen met de cheddar & koriander een pakketje. Je kan er wat extra kruiden opdoen. Italiaanse kruiden & knoflook zijn mijn favoriet. Is het zover, pak je je pakketje en laat je het opwarmen op de gas BBQ. Zo mag je het van mij een BBQ bijgerecht noemen ;). Heerlijk bij de gemarineerde BBQ schouderkarbonades.
#8. Toetje van gegrilde ananas gemarineerd in honing, bruine suiker en kaneel met slagroom
Een snoepje als toetje. Snijd je ananas in plakken en marineer deze met honing, bruine suiker en kaneel. Op de BBQ warm laten worden en ook hier moeten natuurlijk van de grill strepen op. Lekker hierbij zou ook slagroomijs zijn, maar dat hadden we niet. En eigenlijk ook zelf geklopte echte slagroom. Maar ook dit hadden we niet. Alsnog was het erg lekker en een perfect toetjes voor bij het BBQ menu.
Ik wens je veel BBQ plezier! Zou het leuk vinden als je wat marinade tips hebt opgedaan.
Liefs, Melanie ???
Zoals ik al zei, ik ben een hele grote fan van de gas BBQ. Hij is snel, makkelijk & geeft echt een BBQ smaak.
2 reacties