8x Heerlijke & Makkelijke Tapas Recepten voor op jouw Tapasfeestje
Je gaat een tapasfeestje organiseren, leuk! Tapas zijn altijd een succes, zeker als je ze serveert in tapas schalen. Het zijn heerlijke gerechtjes, je proeft de zomer, zijn makkelijk om voor te bereiden en je hebt super veel keuzes. Zo zit er altijd wel wat lekkers bij. Ik heb een handig Tapas overzicht met 8x makkelijke tapas gerechten voor je tapasfeestje in elkaar gezet. Van een lekker welkomst hapje tot een Tapas Buffet tafel.
Comida buena!
#1. Bij binnenkomst een Spaanse hartige plank
Een hartige plank als binnenkomst op een feestje is altijd prettig. Je bezoek heeft even in de auto gezeten en wat is fijner als ergens binnen komen, een lekker drankje krijgen en gelijk wat hartigs te kunnen pakken. Zoals het hoort op een Spaanse tapas plank; neem 3 verschillende kaasjes & 3 soorten worst / hammetjes. Het feest is begonnen!
Voorbereiding
Verschillende kaasjes. Zie mijn Pinterest bord “Kaas” voor meer dan 1.000 Kaasplank Inspiraties.
- Toastjes of stokbrood
- Hammetjes & (Spaanse) worstjes
- Olijven omrold met een ansjovis aan een prikkertje
- Zonder nootjes geen feest
En dit alles serveer je natuurlijk op een mooie houten serveerplank.
#2. Bruschetta’s als tussendoor hapje
Een bruschetta is een knapperig stokbrood plakje met heerlijke smeersels. Warm of koud. Je besmeerd je stokbrood plakjes met olie en Provenciaanse kruiden. Op je tapasfeestje warm je de oven voor op 180 graden, broodjes voor 6 minuten in de oven een beetje knapperig laten worden. Je kan ze daarna nog insmeren met een knoflook teen.
Op mijn Pinterest bord vind je verschillende bruschetta’s inspiratie. De bekendste bruschetta is die met tomaat (tomatensalsa) & knoflook. Deze kan je heel makkelijk van te voren klaar maken. De truc is om de tomaat zo klein mogelijk te snijden, zodat alles lekker op je bruschetta broodje blijft zitten. Je haalt je tomatensalsa een uur voor serveren uit koelkast, anders is het te koud. Stokbroodjes besmeren met olie, 6 minuten in de oven (knappertje) even laten afkoelen, op een presenteerschaal leggen en de tomatensalsa eroverheen. Je kan er een paar extra garneren met koriander. En hup, je bezoek verblijden met een tussendoorhapje.
Voorbereiding
- Kruisje in de tomaten en even in kokend water
- Velletje eraf, vruchtvlees eruit en zo klein mogelijk snijden
- Ook de knoflook, rode ui en koriander heel erg klein
- Zout, peper, olie, klein beetje citroensap en balsamico azijn erdoorheen
- In koelkast bewaren.
#3. Pil Pil garnalen, het klapstuk van jouw tapasfeestje
Pil Pil, garnalen zwemmend in hete pittige olie vol met knoflook plakje en hete pepertjes. Je maakt de pil pil op je tapasfeestje zelf. Het is echt een heel leuk voorgerecht, waar nog lang over nagesproken zal worden. Als je gaat beginnen zorg je dat alle ingrediënten klaar staan. Lees hier het hele bericht.
Voorbereiding
- Fruit knoflook in flink wat olie
- Doe er bosuitjes bij
- Doe er de garnalen bij (3 minuten)
- Vul je tapas bakjes met de garnalen (5 pp) en de heerlijke pittige knoflookolie
- Strooi er een beetje peterselie overheen
- Zet een mandje stokbrood op tafel en geef iedereen zijn eigen tapas bakje vol met garnalen pil pil
#4. Tapasfeestje buffettafel –> Gehaktballetjes in pittige tomatensaus (Albóndigas)
En dan ga je beginnen met de buffettafel. Deze Albóndigas kan je al een dag van te voren maken, raad ik ook aan. Gehaktballen draaien valt elke keer weer tegen. Op je feestje zelf zet je de pan met de gehaktballen en saus voor 15 minuten op een klein vuur om warm te laten worden. In een mooie grote tapasschaal en op je buffettafel. Beetje versieren met peterselie of iets anders groens. Voor het recept lees hier het hele bericht.
Voorbereiding
- Gehakt aanmaken en ballen draaien
- 5 min aanbakken
- Ui & knoflook aan fruiten
- Afblussen met rode wijn
- Gezeefde tomaten toevoegen, 15 min mee pruttelen
- Blender erdoorheen en ballen erbij
De gehaktballen op je feestje zachtjes opwarmen en smullen maar!
#5. Tapasfeestje buffettafel –> Gemarineerde kippendij stukjes gerold in ontbijtspek
Naast de gehaktballen passen deze kippendij stukjes gerold in spek prima. Ook verstandig deze een dag van te voren al klaar te maken. in de koelkast bewaren en op het tapasfeest zelf voor 5 minuten onder de gril zodat ze warm en weer knapperig worden. Heerlijk hierbij is een zelfgemaakte aioli. Lees hier het hele bericht voor het recept.
Voorbereiding
- Kippendijen in 3 stukken snijden
- Kippendijen marineren
- Spek om de kippendijen
- In de oven op 200 graden voor 25 minuten
In de koelkast bewaren en op je feest even 5 minuten onder de hete gril. In een mooie tapasschaal en wedden dat je er positieve reacties over krijgt?
Ze zijn namelijk echt super sappig van binnen en knapperig van buiten.
#6. Tapasfeestje buffettafel –> Tortilla de patatas con chorizo, de beroemdste Spaanse aardappel omelet met chorizo, knoflook en ui
Blokjes tortilla mag echt niet missen op jouw tapasfeestje. Een makkelijk te maken, goedkope, heerlijke tapa. Gebruik voorgekookte aardappelschijfjes, scheelt heel veel werk. Ook de tortilla maak je een dag van te voren in een ovenschaal met bakpapier. Op de dag zelf warm je de tortilla 8 minuutjes op 180 graden. Snijd hem in blokjes, wat peterselie als garnering erover en klaar! Ook hier past aioli super bij. Lees hier het hele bericht met het recept van de tortilla.
Voorbereiding
- Bak de chorizo 5 min
- Bak in het bakvet de ui en de knoflook
- Klop de eieren met slagroom, geraspte kaas, peterselie, peper en paprikapoeder
- Alles in 1 bak; Chorizo, gefruite ui & knoflook, ei mengsel en aardappel plakken
- In de oven voor 35 minuten op 175 graden.
#7. Tapasfeestje buffettafel –> Zomerse Spaanse tomaten salade met mozzarella, knoflook, uienringen, olijfolie en basilicum blaadjes
Tomaten, uienringen, olie en heel veel knoflook. Je maakt deze tomaten salade een paar uur van te voren en bewaart de salade in de koelkast. Zo kunnen de kruiden en de knoflook lekker intrekken. Voor je tapasfeestje buffettafel is deze tomaten salade is een must! Hij is echt zo lekker, en fris, zo wordt het echt een geheel. Lees hier het gehele bericht met recept.
Voorbereiding
- Je start mise en place, alles snijden en klaar zetten
- Plakjes tomaten
- dan uienringen en stukjes knoflook
- Gescheurde basilicum blaadjes
- Olie en zout & peper erover
- Plakken mozzarella erop
En alles weer vanaf het begin. Zo bouw je laagjes op. Tijdens het feest in een mooie tapasschaal.
#8. Tapasfeestje buffettafel –> Bijgerechten met een Spaans tintje
De 2 salades die je altijd en overal op de buffettafel kan plaatsen zijn de aardappelsalade en de tonijnsalade. Beide super simpel, door een paar ingrediënten aan het bestaande product toe te voegen heb je een makkelijk, super lekker gerecht die het echt altijd goed doen. een paar zwarte olijven als Spaanse garnering en je mag het van mij een tapas noemen. Vergeet niet je mandje stokbrood met wat kruidenboter, ook dat serveren ze in Spanje. Klik op de plaatjes om naar het bericht te gaan met de recepten.
Hallo,waar vind ik het recept van die soort salade in die kleine glaasjes met onderin lijkt guacamole?
Hoi Hanneke, dat is een recept van de AH: https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1187391/mexicaanse-laagjes-dip Veel plezier! Groetjes, Melanie